Myprincess Diaries: Dugaan bulan puasa ;(

Dugaan bulan puasa ;(


 

 
hari ke -7 kita berpuasa..allhamdulilah masih di beri kesihatan untuk berpuasa..
dugaan bulan pose adess 'gastrik'..
2,3 hari lpas sakit main2 jer blh tahan lagi..semalam mmg betul2 kemuncak !!
lpas buka pose tu zie amek gaviscon tu rasa okey cikit..allhamdulilah tak melarat..
sekali bila dah bngun sahur tu rasa peyut ni dah lain macam..nape sakit semacam ni...
tahan jugak nak makan sahur ni..mkn nasi 2,3 suap..pastu minum air panas..rileks jap minum lagi gaviscon tu.
 huhu bertambah2 sakit..duduk tak kena,,nak landing sngt2 tak selesa..
myhb tolong urut2..pedih sngt rasa perut ni..nk nangess rasa...T_T
last2 keluar habis mknn yg sahur tadi..
fuhhh lega yg amat...
 
'' siang hari xder masalah tak sakit bila dah masuk mknn tu mula lah rasa pedih perut tu..klau bukan bulan puasa pun makan kena ikut time xboleh perut kosong..lmbt cikit jer..cm ni lah..
kalau zaman ank dara dulu siap amek injection lagi..tak tahan...
harap 2,3 hari lagi mypeyut ku dah biasa dngn rutin berpuasa..amin..
 
Allah bagi kita dugaan sbb sayang kt kita..amin..
 
Tanda-tanda umum Gastrik
  1. Perut terasa kembung membulat terutama di bahagian atas (bloating) selepas makan, meskipun hanya makan dalam jumlah yang sedikit
  2. Sendawa berterusan
  3. Terasa ‘sakit mencucuk’ pada bahagian atas perut (epigastric)
  4. Nausea selepas makan (rasa mual)
  5. Muntah (sehingga habis semua isi perut yang keluar, sampai satu tahap yang keluar itu hanya angin dan cecair berwarna hijau/kuning)
  6. Hilang selera makan
  7. Jika terlalu kronik, pengidap akan mengalami penurunan berat badan yang tidak diingini

Mekasih sudi baca^^ komen yea!!!

3 komen disini:

ct@m@n@qieem said...

salam singgah....=)
http://ctamanaqim.blogspot.com/

Edith Domschy said...

Hello Imani,

Saya terjumpa blog anda dimana kamu bercakap tentang Gaviscon dalam post kamu mengenai isu gastrik masa bulan puasa.

Pedih ulu hati dan senak boleh menjadi dua masalah yang amat serious kepada kesihatan anda, tetapi blogger ini ada beberapa tips mudah tentang bagaiman untuk mengelakkan isu pedih ulu hati dan senak: ApplesOnSticks – Gaviscon to the rescue. Semoga tips-tips ini boleh membantu anda juga!

Saya bekerja untuk Agensi Digital Lion&Lion, dan kami sedang bekerja bersama-sama dengan Gaviscon dalam usaha untuk memberitahu orang ramai tentang penggunaan Gaviscon, memberikan tips tentang bagaima untuk mengelakkan pedih ulu hati dan sneak, dan juga bagaimana untuk mempunyai kehidupan yang lebih sihat. Banyak orang juga menghadapi isu-isu yang sama seperti kamu, dan menganggap masalah ini normal ataupun tidak tahu cara untuk membantu mereka sendiri.

Saya ingin tanya jika anda boleh tolong menghubungkan perkataan “Gaviscon” kepada laman web Gaviscon Malaysia supaya mereka boleh mendapat informasi tentang produk ini?

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Edith

Edith Domschy said...

Hello!

Nak tumpang tanya jika anda ada terbaca komen saya sebelum ini, dan jika anda minat untuk membantu kami dengan memberikan informasi kepada pengikut-pengikut anda mengenai isu pedih ulu hati dan gastrik.

Seperti yang saya nyatakan tempoh hari, proses menambahkan link ini 'Gaviscon' amat mudah sahaja. Jika anda memerlukan bantuan, sila bagi tahu saya dan saya gembira untuk membantu anda!

Proses ini amat mudah dan anda boleh membantu banyak orang.

Saya menunggu balasan anda.

Yang benar,
Edith
edith@lionandlion.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute