Myprincess Diaries: Asam pedas versi kelantan

Asam pedas versi kelantan

 
 
salam ramdhan yg penuh baraqah..mendung jer hari ini,,buat keje pun slow2 jer..hehe..
 
tengah dok fikir nak masak apa untuk berbuka hari ini..
masih gigih masak sendiri dari dok beli kat bazar..rajin kan? hahaha .. kuih pun buat sendiri..
senyum lebar myhb bini dia rajin masak.. bila petang pergi jugak ke bazar sesaje nk meramai2 kt  bazar tu
smalam masak bertemakan ikan talapia...moh mkan ikan ler kita,hayam kan mahal..sib baik ikan talapia tak berbua hanyir..kekadang ad yg terkena  tak boleh makan..zie mmg cuci kaw2 punya..rendam air gandum + asam keping..
 
smlm masak ikan talapia asam pedas versi kelantan & ikan talapia bakar cicah air asam
pnjng kan nama resepi..kihkih..

zie nak kongsikan resepi asam pedas tu..khas untuk my kazen yg dok German tu..
klu lupa nk masak boleh rujuk cini..okiesss cik da..


bahan untuk 1 ekor ikan talapia..

1. 3 biji bawang merah
2. 2 biji bawang putih
3. 1 inci kunyit hidup
4. 2 inci lengkuas
5. 5 tangkai cili padi (nak pedas lagi tmbh lagi )
semua bahan2 di atas di belender lumat2
6. daun kesum
7. 3 keping asam keping
8. garam + perasa..

cara nya
1.masuk kan bahan2yg di blender  dlm periuk(tak payah tumis)  masukkan ikan dan juga semua bahan 6,7,8
masak di atas api perlahan.
2. masuk kan segelas air biar kn sebati dngn bhan2 blender tadi (haha ayat tunggang langgang)
3. bila ikan dah masak bau pun dah naik boleh tmbh lagi air..jgn bnyk sngt nnti kuah cair..yg sedang2 sajer..
faham yer.. :P :P

jemput2 bilis kesukaan myprincess..

selamat mencuba & slmt berbuka..

## picas by hp cap hayam..sabtu ni baru nk gi servis mynikon..;)
 

Mekasih sudi baca^^ komen yea!!!

0 komen disini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute