Myprincess Diaries: :: Kuih Lompat Tikam ::

:: Kuih Lompat Tikam ::

 
 
 
 ni pic masa zie beli kuih ni dkt kedai kelantan kt cini..
xhitam sngt gula merah nyer..
blh la..sedap mak buat lagi nk buat sndiri x berapa mahir lagi..
kuih ni kt sana panggil kuih lompat tikam..kuih paling berani tu
lompat n tikam..huhu
kt sini zie kongsi resepi ni dngn uols..mana tau 1 day nnti zie nk buat
x yah nk gugel2 lagi..buka cini jer..
copy dari myresepi..
 
 

Bahan-bahan ( satu keluarga (4-6orang) )

  • A: Tepung hijau
  • 250gm tepung beras
  • 700ml santan cair
  • secubit kapur sirih (campur dalam santan cair)
  • secubit garam
  • sedikit pandan paste/pewarna hijau
  • B: Santan pekat
  • 1500ml santan pekat
  • 80gm tepung beras (untuk pekatkan santan)
  • secubit garam
  • C: Pulut merah
  • 1 cawan pulut
  • 1 cawan santan cair
  • sedikit pewarna merah
  • D: Air gula
  • 300gm gula melaka
  • 3 cawan air
  • sehelai daun pandan

Cara-cara

  1. Campur kesemua bahan A dan tapis
  2. Masak atas api hingga pekat
  3. Lompat_tikam2 
    Umie masuk dalam microwave tapi kena sentiasa dikacau setiap 2mins)
  4. Lompat_tikam3
    Campur kesemua bahan B dan buat serupa dengan A (adunan B lebih cair dan lembut berbanding dengan A) >>> (umie masuk microwave je - cepat)
  5. Lompat_tikam1
    Cuci beras pulut kemudian masak dengan air dan sedikit pewarna merah (umie masuk microwave je - cepat)
  6. Lompat_tikam4
    Masak gula melaka bersama air hingga cair dan mendidih. Kemudian tapis.
  7. Setelah semuanya siap, ambil serba sedikit setiap dari nya dan curahkan air gula secukupnya :) 
;; sumber ;;
 

Mekasih sudi baca^^ komen yea!!!

0 komen disini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute