Myprincess Diaries: sambal ikan tongkol

sambal ikan tongkol

 
dah lama rasanya zie tak main masak2 kt cini kan..
bukan apa nk entry masak2 ni kena ad sedikit kerajinan coz kene taip 
pnjng2..tu pun kdng2 zie main skip2 jer
pemalas betui kan bini saper la..???
tarik balik surprise tu baru tau..
hahahaha
 
 
 kureng asam betui zie ni kan..hikhik
x sempat masuk dlm bekas tu..snap dlm kuali lgi..adesss!!
jom tngk bahan & cara2 nya ;)
1. ikan tongkol seekor
2. 4 keping asam keping + 2 cawan air
3. 2 sudu garam & 1 pcs gula melaka(nisam)
4. 2 ulas bwg putih
5. 4 ulas bwng merah
6. 10-12 tangkai cili kering (sesuka hati la klu nk tmbh)
7. bwng holland (kuning)
8. sos cili
caranya ..>
1.mula2  rebus ikan tongkol tu dulu
dalam rebusan tu masukkan asam keping+gula melaka
garam dan air
masak sehingga betul2 masak
(blh tahan 2,3 hari klu ikan ni betul2 masak)
sementara tu blh la blender kan bhn2 tumisan tu
cili kering+bwng putih&merah+bwng besar holland
dah siap..pegi tngok ikn dulu kang hangit pulak hahaha
ok apabila ikan dah masak goreng sekejap..jngn terlalu lama
nnti keras..
dah siap kita teruskan dngn tumis bhn2 yg di belender tadi
panaskan mnyak yg mnggoreng ikn tadi 
masukkan bhn tumisan sehingga naik bau (sampai bersin2)
masukkan sos cili..pastu rasa dulu ikan tu agak2 dah cun rasa x pyh 
dah masuk garam..
klu nk tmbh cikit tu blh la..
masukkan ikn dan masak sehingga betul2 masak..;)
siap...:P
senang kan..apalagi cuba lah..:)

Mekasih sudi baca^^ komen yea!!!

0 komen disini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute